Windows 10 får idag huvudsakligen säkerhetsfixar och små funktionsförbättringar när Microsoft släpper uppdateringar av systemet, men i augustis frivilliga kumulativa uppdatering, KB5029331, ingår faktiskt en ny funktion, rapporterar Bleeping Computer.

Det handlar om ett helt nytt program som har lagts till i systemet. Windows Säkerhetskopiering, eller Backup som det heter på engelska, liknar säkerhetskopieringsfunktionen i Windows 11. Mjukvaran gör det enkelt att backa upp filer och mappar, programinställningar och annan programdata, Windows-inställningar samt sparade lösenord till Wifi-nätverk och annat till Onedrive.

Ingen av de ingående funktionerna är ny men de har tidigare varit spridda runt om i Inställningar utan någon central plats för inställningar och varför företaget valde ett fristående program istället för en ny avdelning i Inställningar avslöjas inte.

Återställning från säkerhetskopiorna kan bara ske per kategori och inte för enskilda filer, mappar eller program. Den som behöver enstaka filer får leta upp dem för egen hand i Onedrive.

Hur ofta säkerhetskopierar du?